Ed Gein, a musical

2010.01.06. 16:04   ussk

 Wisconsinban filmmusical készült az USA egyik legnagyobb megdöbbenést kiváltó gyilkosáról, Ed Geinről, amit valószínűleg az államon kívül nem nagyon mutatnak majd be. Bizarr műfajválasztás, különösen ha arra gondolunk, hogy a dalok főleg korábbi slágerek, amelyek szövegét a témához szabták. Kisköltségvetésű műről van szó egyébként ismeretlen színészekkel, így az embernek az az érzése, hogy leginkább a figyelemfelkeltés a célja a dolognak.

Rövid összefoglaló Geinről azoknak, akik nem ismernék: Alkoholista, gyakran verést alkalmazó apa és szigorúan vallásos, erősen uralkodó típusú anya gyermeke volt. Az apa részéről a gyermekkori bántalmazás, az anya részéről pedig a való élettől való teljes elszigetelés és még a szexualitás gondolatának is tiltása volt az a faktor, ami közismerten hozzájárulhatott Gein pszichéjének torzulásához, valamint az a tény, hogy a néhány gyerek, akivel az iskolában találkozott, gyakran csúfolódott is rajta. Gein egész életében rajongott anyjáért, szentnek és sérthetetlennek találta, de rajongása túlmutatott az egészséges anya-fia kapcsolaton. Ő állt élete középpontjában és valószínűleg a halála volt az, ami végleg beindított valamit Geinben. Gyakran járt el a temetőbe, hogy a sírokból testeket, testrészeket lopjon. Ezekből többek között használati tárgyakat, ereklyéket készített, számos bőrdarabból pedig egy női testre emlékeztető ruhát varrt össze. Úgy szerette volna pótolni a tökéletes lény, az anyja hiányát, hogy maga is nővé válik, a saját anyjává. Azt tagadta ugyan később a kihallgatások során, hogy nekrofíliát is elkövetett volna, a személyes véleményem azonban az, hogy nem mondott igazat. A szexuális elfojtás nagyon masszívan jelen volt az életében és a Geinhez hasonló elkövetők többségénél a nemiség és a kívánt nemmel való kapcsolatok hiánya megmutatkozik a tettekben. A kihallgatás során arra is fény derült, hogy az általában szociopataként jellemezhető elkövetőkhöz hasonlóan Geinből is hiányzott az empátia, tetteiről nyugodtan, olykor nevetgélve beszélt. A sírrablások mellett mindössze két gyilkosságot tudtak rábizonyítani, ami eggyel kevesebb, mint a sorozatgyilkossá nyilvánítás alsó határa, azonban több eltűntet is számon tartottak a környéken akkoriban és bár nem tudták őket a bíróságon is hozzákapcsolni, valószínűnek vehetjük, hogy kettőnél több áldozata volt. Geint életfogytiglanra ítélték, de a szakemberek azt állapították meg, hogy nem képes tettei súlyát felmérni, így börtön helyett szigorúan őrzött elmegyógyintézetben halt meg végül. Több fiktív sorozatgyilkost mintáztak róla, életének néhány mozzanata innen is ismerős lehet.


Címkék: ed gein

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr261651849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása