Son of Sam a börtönben marad

2010.05.11. 12:34   ussk

 

David Berkowitz az egyik legközismertebb, még élő sorozatgyilkos, aki 1976 nyara és 1977 nyara között tartotta rettegésben New Yorkot. Összesen hat halálos áldozata volt, de számos embert megsebesített még rajtuk kívül. Az áldozatokkal többnyire lőfegyverrel végzett és gyakran támadott meg párokat.

Berkowitzot paranoiás skizofrénnek tartják (talán a leginkább az Egy csodálatos elme című filmből lehet ez ismerős), akinek a rendőrségnek és a sajtónak küldött, kissé nehezen értelmezhető leveleiből az tűnik ki, hogy egy Sam nevű démoni alak parancsol neki, aki vért iszik, hogy fiatalon tarthassa magát. Később arról beszélt, hogy ez a démon tulajdonképpen a szomszéd kutyát szállta meg és tőle kapta az utasításokat. Arról is írt, hogy mennyire nem érzi magát ehhez a világhoz tartozónak és figyelmeztette a nyomozókat, hogy nem fog leállni.

New Yorkban akkora riadalmat keltett, hogy az áldozatok többségére hasonlító (hosszú, sötét hajú) nők tömegesen vágatták le, festették át a hajukat, vásároltak parókát, kisebb problémát okozva ezzel a fodrászatoknak és szépségszalonoknak. Berkowitzot letartóztatása után a tárgyaláson végül beszámíthatónak ítélték és hatszoros életfogytiglant kapott. Azt vallja, hogy nem egyedül követte el a gyilkosságokat, hanem egy sátánista szekta tagjaként.

Róla nevezték el egyébként a Son of Sam törvényeket, amelyek a különféle államokban különféle módokon igyekeznek szabályozni azt, hogy egy elítélt ne profitálhasson anyagilag a bűncselekményből, amit elkövetett, például ne kaphasson pénzt egy róla készült film vagy könyv után, Berkowitznak ugyanis állítólag annak idején komoly pénzeket ajánlottak fel ilyen célokból.

Berkowitz a börtönben áttért a zsidó hitről a keresztényre és nagyon jó magaviseletű rab, aki gyakran segíti tanácsadással a problémás elítélteket, valamint rész vesz a sorozatgyilkosoktól származó ereklyék adásvétele elleni küzdelemben. Nem szeretné, ha szabadlábra helyeznék, mert úgy gondolja, megérdemli a büntetést. Eddig négyszer kérhette volna egyébként a feltételes szabadlábra helyezését, de vagy azt kérte, hogy utasítsák el már eleve a meghallgatását, vagy nem jelent meg rajta. Most utasították el ötödjére a szabadlábra helyezést, a döntést pedig azzal indokolták, hogy a most 56 éves Berkowitz nem csupán a törvényt nem vette figyelembe, de a megölt ártatlan emberek életét sem és nem csupán az áldozatoknak és családjaiknak okozott kárt, hanem New York város teljes lakosságának. A közbiztonság megőrzése érdekében nem engedhetik szabadon.


Címkék: david berkowitz

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr981992191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása