A Happy Face Killer negyedik életfogytiglanja

2010.01.09. 09:12   ussk

 A kanadai származású, ám gyilkosságait az USA területén (Washington, Wyoming, Oregon, Nebraska, Kalifornia, Florida államban) elkövető Keith Hunter Jesperson megkapta negyedik életfogytiglanját, miután rábizonyították egy kilencedik nő halálát is. Jesperson kamionsofőrként járta az országot, emiatt ilyen nagy a szórás területileg. A Happy Face Killer nevet azért kapta, mert a médiának küldött üzenetei végére mosolygós arcokat rajzolt.

Ez egyébként, hogy az elkövető leveleket ír vagy esetleg ő maga is tudósít saját tetteiről, de legalábbis kézzel fogható formában számon tartja őket és be akar valahogy kapcsolódni a maga módján a nyomozásba, nem csak a fikcióban létezik, hanem a valóságban sem példa nélküli. Szeretik látni a nevüket az újságokban és hogy mekkora riadalmat okoztak, ettől nő a hatalomérzetük.

Mint a legtöbb sorozatgyilkosnál, Jespersonnál is megmutatkoztak a jelek már gyermekkorában: alkoholista, bántalmazó apa gyermekeként gyakran kínzott állatokat és gyújtott tüzeket (a harmadik szokásos előjelet, az ágybavizelést ma már nem annyira tartják hangsúlyosnak). A bűntudat hiányára pedig jó példa az, hogy később, amikor már családot alapított, probléma nélkül megkínozta és megölte saját kislánya kismacskáit.

Jellemző az is, hogy elfogásakor számos gyilkosságot a sajátjának vallott, olyanokat is, amelyeket el sem követhetett.


Címkék: keith hunter jesperson

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr671658400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

JeffreyD 2010.02.01. 14:08:07

Levelezgetésre klasszikus példa David Berkowitz (Son of Sam) és a Zodiac killer. Ez utóbbi talán még jobban is "élvezte" a médiával történő kommunikációt, mint a gyilkolást. Saját véleményem, h. akik leveleket írnak inkább figyelemfelhívásként ölnek. Őket én olyan típusnak gondolom, akiket elnyomtak korábban és így próbálnak kiemelkedni, hírnévre szert tenni. Nem az a fajta mentális problémákkal küzdő sorozatgyilkosok, ahol vmi fizikai vagy erős érzelmi traumára vezethető vissza a gyilkolásuk (mint Gein v. Dahmer). Az állatkínzásos és ágyba vizelős gyerekkori jelek szerintem erőltettek, sok gyereknél jellemző, akik nem lesznek később gyilkosok, inkább az lehet a probléma ha ezt nem növik ki esetleg előbbit kamasz v. felnőtt korukban is csinálják. Ezek inkább belemagyarázások, a rossz családi háttér, gyerekkori bántalmazás, alkoholizmus szerintem többször fele a későbbi deviáns viselkedés kialakulásáért.

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.02.01. 20:38:24

@JeffreyD:

A gyermekkori jellemzőkkel kapcsolatban néhány dologhoz hozzászólok, hogy kicsit tisztább legyen a kép:

A posztban említett MacDonald-féle három jellemző nem a sorozatgyilkosokra, hanem a szociopatákra vonatkozik és bár van átfedés a két halmaz között, azért a kettő nem helyettesíthető be maradéktalanul egymással. (Tehát nem állítja a pszichológia, hogy aki fiatalkorában néhány szociopata személyiségjegyet produkál, az automatikusan sorozatgyilkos lesz és természetesen a másik oldalról nézve pedig nem minden sorozatgyilkosnál vannak meg ezek a jegyek.)

Itt inkább arról van szó, hogy mik azok a jellemzők (a fenti hármason kívül is persze), amelyek ezeknél a személyiségeknél (és így a sorozatgyilkosok egy jó részénél) időről időre visszaköszönnek, anélkül, hogy kizárólagosságot jelentenének. Hiszen mindenki felfedezhet magán akár több szociopata személyiségjegyet is, ettől viszont még nem feltétlenül lesz az. :)
(A JeffreyD névből ítélve úgy sejtem, olvasgatott már sorozatgyilkos életrajzokat, így gyakran találkozhatott ezekkel a jellemzőkkel.)

JeffreyD 2010.02.02. 16:52:19

Persze, tudom, h. ezek nem minden sorozatgyilkosnál jelentkező jegyek, csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy nem szeretem mikor túlzásba viszik ezeknek a jegyeknek a jelentőségét a gyilkos jellemzésénél (pl. mert más tipikus nem figyelhető meg, nem erőszakolták meg kiskorában, nem volt alkoholista apja, nem verték stb.)

Egyébként 2005körül találtam a sorozatgyilkos.hu oldalra, akkor olvastam először a témáról, nagyon elkezdett érdekelni és elkezdtem wikipediát és külföldi oldalakat olvasgatni (www.trutv.com/library/crime/serial_killers/index.html
www.serialkillerdatabase.net/)
Letöltöttem sok filmet és dokumetum filmet főleg A&E biography) a témában. És pár könyvem is van (John Douglas Profilozós könyve és bár nem valós történet: Malota László - A vér íze : a budapesti sorozatgyilkos vallomása. Ez utóbbi nagyon tetszett bár (persze!) érezhető h. az író maga nem gyilkos, de látszik h. olvasott a témában, néha mondjuk inkább érzéketlen tömeggyilkos mint skizofrén pszichpata). Szóval ez nálam csak egy hobbi, de örülök, h. rátaláltam egy aktualitásokkal is foglalkozó oldalra.

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.02.03. 11:54:50

Én meg örülök, ha ennyire érdeklődő fülekre talál a blog annak ellenére, hogy csak markonyian járnak erre. :)

kolonial · http://onlinepszichologia.hu 2011.02.13. 20:24:48

én mindig borzongva rettegve olvasom/nézem a különböző sorozatgyilkosokról szóló életrajzokat és filmeket, éppen ezért nagyon ritkán teszem, persze ettől függetlenül hihetetlen módon leköt:)

süti beállítások módosítása