Alcala: megvan az ítélet

2010.02.26. 10:16   ussk

 Igazság szerint nagy meglepetést okozott volna, ha nem így történik: az ötrendbeli gyilkossággal és egyrendbeli emberrablással vádolt Rodney Alcalát, aki saját védelmét képviselte a tárgyalás során, bűnösnek mondta ki a hét férfi és öt női esküdt. A terem természetesen zsúfolva volt. A döntés az esküdtek visszavonulásának harmadik napján született meg, ezalatt nem intéztek kérdést a bíróhoz. A szürke zakóban, farmerben megjelenő Alcala az ítélet elhangzása után nem mondott semmit.

A 12 éves Robin Samsoe családja elégedett a döntéssel, azonban az ő ügyüket most tárgyalták harmadik alkalommal (korábban mindkétszer halálra ítélték Alcalát, de végül mégsem végezték ki), így érthető, hogy az a véleményük, addig nem biztos semmi, amíg Alcala életben van. Számukra valóban keserves lehetett, hogy évtizedeken át kénytelenek voltak Alcalával foglalkozni, másrészt viszont így, hogy ennyi ideig életben maradt, fény derülhetett a további gyilkosságokra is, amelyek közül akadt, amelyért eredetileg a hillside-i fojtogatókat tették felelőssé. Alcala családja egyébként nem jelent meg a tárgyaláson.

A tárgyalásról és az áldozatokról már többször írtam, arról azonban nem, hogy amikor Georgia Wixted testvére meghallotta, hogy a nő halálát sikerült Alcalához kötni DNS segítségével, küldött neki egy szexfüggőségről szóló könyvet, abban reménykedve, hogy Alcala bevallja nem csupán ezeket a bűncselekményeket, de olyanokat is, amelyek esetleg megoldatlanok maradtak. Azonban nem járt sikerrel, Alcala a mostani tárgyaláson is ártatlannak vallotta magát: ez pedig azzal jár, hogy nem nagyon egyezkedhet a büntetését illetően. Azt egyébként kedden kezdik el megvitatni az esküdtek, hogy Alcala megkapja-e harmadjára is a halálbüntetést vagy a szabadlábra helyezés lehetősége nélküli életfogytiglant adjanak neki. Behívják majd tanúként azokat a nőket, akik szexuális zaklatással vádolták a hatvanas és hetvenes években Alcalát (ezekben az ügyekben el is ítélték néhány évre akkor).

A történetnek ezzel azonban nincs vége, hiszen New Yorkban úgy vélik, Alcala több ottani gyilkosságért is felelős lehet (egy ideig ott élt John Berger álnéven). Az nem tiszta még, hogy ezekért is el akarják-e ítélni, de egy nyomozó megjegyezte, Alcala akár egy Ted Bundy párhuzam is lehet és megeshet, hogy húsz-harminc áldozata is volt valójában.


Címkék: rodney alcala

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr621791677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása