Megvan a Grim Sleeper?

2010.07.08. 10:34   ussk

25 éve próbálják elfogni Los Angelesben a Grim Sleepert, akiről az utóbbi hónapokban újabb fantomképet készítettek és akiért 500 ezer dollárt ajánlottak fel a nyomravezetőknek. A Grim Sleeper legalább 11 áldozata közül csak egy maradt életben (az ő beszámolója alapján készítették a fantomképet), nevét pedig amiatt kapta, mert 1988 és 2002 között nem követett el egyetlen gyilkosságot sem. Áldozatai főleg fekete prostituáltak voltak, akiket megerőszakolt, lelőtte vagy megfojtotta őket (néha mindkettő egyszerre), majd sikátorokban és szemetesekben rejtette el a testeket. Az áldozatok mellkasán talált nyálból tudták kimutatni a tettes DNS-ét. Az egyik áldozat, egy férfi nem passzolt a sorozatgyilkos mintájába: a rendőrség szerint ő vagy egy másik áldozat ismerőse volt, vagy megtudta a Grim Sleeper személyazonosságát. Nemrégiben egyébként nyilvánosságra hozták azt a nyolcvanas évekből származó felvételt is, amelyen egy szemtanú a 911-et értesítve beszámol róla, ahogy feltehetően a Grim Sleeper megszabadult az egyik holttesttől. (És aztán sajnos nem adta meg a nevét, arra hivatkozva, hogy túl sok embert ismer, úgyhogy máig nem tudni, ki volt ő.)

A fordulat tegnap jött, amikor letartóztattak egy férfit, az 57 éves Lonnie David Franklint, a Grim Sleeper gyilkosságainak helyszínén talált DNS alapján. Már két éve is próbálkoztak azzal, hogy egyezést találjanak a kaliforniai börtönök lakói közül valakivel, akkor nem jártak sikerrel, másodjára viszont igen: azt találták, hogy az egyik rab közeli rokona a Grim Sleepernek. A további DNS-vizsgálatok során az derült ki, hogy a Grim Sleeper mintája egyezik a rab apjáéval, a fent is említett Lonnie David Franklinével. Az ő DNS-ét egy étteremben cserkészték be, ahol egy pohárról és egy félig megevett pizzaszeletről tudtak mintát szerezni.

A módszer, hogy nem a tettes DNS-ével való egyezést keresik, hanem egy részleges egyezést egy rokonnal, nem igazán elfogadott még és jelenleg csak a világ harmadik legnagyobb DNS-adatbázisával (az FBI és Nagy-Britannia után) rendelkező Kaliforniában és Coloradóban alkalmazzák, miközben például Marylandben betiltották.  Leginkább amiatt éri kritika ezt a módszert, hogy sérülnek miatta a gyanúsított rokonainak jogai. A kaliforniai rendőrök azzal védekeznek, hogy ilyesmit csak nagyon kivételes esetekben alkalmaznak, amikor a tettes komoly veszélyt jelent és egyszerűen nincs más a kezükben az elfogására, mint ahogyan a Grim Sleeper esetében is elhalt az összes szál, amelyen a nyomozást elindították.

Franklint egyébként, aki egy rendezett környéken él, a szomszédok jóravaló emberként írták le, aki gyakran javította meg a kocsijukat, rakta fel helyettük a házra a karácsonyi világítást, nyírta le a füvet és segített az öregeknek. Azt is mondták, hogy egy barátságos, visszafogott embert ismertek meg benne, aki gyakran állt le beszélgetni a háza előtt elhaladókkal, de nem titkolta, hogy prostituáltakhoz jár és láthatóan szívesen fordult meg a nők után egyébként is. A nyolcvanas években egy rendőrörsön dolgozott szerelőként, majd szemétszállítóként élte napjait, de ma már nem dolgozik. A fia mellett van egy lánya is, aki épp most diplomázott le. Megvan a magyarázat a 14 éves kihagyásra is a gyilkosságokban: Franklin ekkoriban rokkantként élt. A szomszédok jó véleménye ellenére a férfit már kétszer elítélték korábban lopási ügyekben, 1993-ban és 2003-ban, ezekért összesen majdnem két évet ült, plusz akadtak egyéb kisebb ügyei is.

Mint a képen is és a lenti videón is látszik, a rendőrség jelenleg megszállta az otthonát és további bizonyítékok után kutatnak, illetve meg fognak vizsgálni egy másik, szintén Franklin nevén lévő épületet is. (Itt lehet egyébként megnézni, hogyan illeszkedik egymáshoz Franklin lakhelye és a gyilkosságok helyszíne.) Ha elítélik, jó esélye van a halálbüntetésre.


Címkék: lonnie david franklin

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr52138026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása