Aki elítéltette Juan Coronát

2010.08.08. 10:20   ussk

71 éves korában elhunyt az a Dave Teja (a képen), aki államügyészként 1973-ban segédkezett Juan Corona elítélésében. Nagyon büszke volt erre a perre, azt mondta, pálya csúcspontjának tartja. Teja haláláig dolgozott és nagy közmegbecsülésnek örvendett mindvégig, a vele együtt dolgozó nyomozók, ügyészek mind nagy tisztelettel beszéltek róla és kiemelték, hogy nem csupán ügyészként volt fontos szerepe, hanem emberileg is mindig a legbarátibb viszonyt próbálta ápolni mindenkivel.

Juan Corona eredetileg Mexikóból származott, ám Kaliforniában telepedett le és a helyi gyümölcsöskertekben kezdett dolgozni. Egy tragédia után paranoiás skizofrén epizódok jelentkeztek nála, másrészt viszont nagyon erőszakos természet volt és közismerten homofób. 1971-ben történt az, hogy a yubai gyümölcsöskertekben holttestekre bukkantak, összesen huszonötre, amelyek már hónapok óta lehettek ott eltemetve. Többségében fehér férfiak voltak, akik között sok alkoholista és csavargó akadt (így nem nagyon keresték őket) és akik szintén a környéken vállaltak kisebb munkákat időnként. Akadt, akit lelőttek közülük, de többségüket leszúrták és egy macsétával csonkították meg, főleg a fejükön és a mellkasukon. Több áldozatról lehúzták a felsőjét és a nadrágját, ám a történetet már kicsit benőtte a legenda és a mai napig nem tiszta, meg is erőszakolták-e őket (a tárgyaláson ilyesmi nem került szóba). Több bizonyíték is Corona felé mutatott, végül 1973-ban el is ítélték huszonötszörös életfogytiglanra. 1978-ban aztán újratárgyalták az ügyet azzal, hogy eredetileg nem került szóba a skizofrénia, ami vagy enyhítő körülmény lehetett volna, vagy akár elmebetegnek is nyilváníthatták volna Coronát. A védelem most arra épített, hogy Corona homoszexuális testvére lehetett a valódi tettes, ám az esküdteket nem tudták meggyőzni, így a férfi jelenleg is huszonötszörös életfogytiglanját tölti Kaliforniában.


Címkék: juan corona

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr762206919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása