Enyhíteni szeretnék a büntetést

2010.01.13. 08:33   ussk

 Mivel a filmekben általában magas intelligenciájú gyilkosokat keresnek, így kialakult valami olyasmi közhiedelem, hogy minden sorozatgyilkos zseni. Egy részük valóban nagyon intelligens, például a korábban emlegetett Alcala a 160 feletti IQ-jával, de ott van a nem elhanyagolható másik véglet is, Derrick Todd Lee, aki majdnem 100-zal alacsonyabb értéket tudhat a magáénak. A tárgyalása előtt felmerült az is, hogy már esetleg beleesik a szellemileg visszamaradott kategóriába és nem alkalmas arra, hogy bíróság elé állítsák, de aztán csak halálra ítélték.

Ezt az ítéletet szeretné most enyhíteni ügyvédje. A férfit két nő meggyilkolásával vádolták, de csak az egyik miatt akarják kivégezni, a másikért életfogytiglant kapott. Valójában azonban hét áldozattal sikerült Baton Rouge-ban összekapcsolni DNS segítségével és a rendőrség biztos benne, hogy a férfi nem állt meg kettőnél (és ezzel már sorozatgyilkosnak számít). 

Derrick Todd Lee amiatt is érdekes egyrészt, mert bár a modus operandinak szokása változni, ahogy telik az idő, nála ez szinte minden esetben valami más volt, másrészt pedig fekete elkövető létére vegyes származású áldozatokat választott, többségében fehéreket, ezzel jól megkavarva a profilszakértőket.

Akik találkoztak vele, úgy írták le, hogy a kedvességével nyerhette el az áldozatok bizalmát.


Címkék: derrick todd lee

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr241668463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Botfülű Suzan Boyle hasonmás · http://zoltanatya.blog.hu 2010.01.13. 19:07:56

Ismét elolvastam a posztokat és némiképp értelenkedek amiatt, hogy más még nem fedezte fel kiváló blogját.

Néhány kérdés, nem csak ehhez a poszthoz kapcsolódóan?

1./ Lehet, hogy a magasabb IQ annál a banális oknál fogva jellemző, mert mint írja, 3 gyilkosságtól számít egy elkövető sorozatgyilkosnak. Ahhoz is kell egyfajta (sajnos nyilvánvalóan)ördsögi tehetség, hogy valaki lebukásmentesen idáig eljusson. Mi a véleménye?

2./ A (főleg az intelligensebb) sorozatgyilkosoknál előfordul, hogy tnulmányozzák a korszerű profilozó módszereket és egy-egy gyilkosságot pusztán a nyomozás megnehezítése érdekében vállalnak be? Például az elkövető kizárólag ezért erőszakol és öl meg egy fehér huszonéves nőt, holott őt szexuálisan kizárólag nyegyvenéves hispán hölgyek molesztálása és lemészárlása izgatja fel?

3./ Létzik-e bizonyos sorozatgyilkos-sztori outsourcing? Ugyanis tudomásom szerint az US-ban bűncselekmény elkövetője nem profitálhat a tettének "újrahasznosításából" . Van-e arra precedens, hogy mondjuk egy sorozatgyilkos-sztoriját filmen/videojátékban stb ezért kanadai, új - zélandi stb területen aknázzák ki?

4. Engedjen meg egy személyes kérdést, Önnek ki a kedvenc sorozatgyilkosa? Melyiknek tartja a leg lebilincselőbbnek a személyiségét, avagy a legtitokzatosabbnak a sztoriját, akivel szívesen elkvaterkázna egy csésze tea mellett (termnészetesen szigorú óvintézkedések betartásával)?

Minden jót, és kivánom, hogy minél tovább írja ezen a szinvonalon ezt a kiváló, hiánypótló blogot. Meggyőződésem, ha történik egy, a magyar sajtót is lázba hozó sorozatgyilkos-sztori, akkor az Ön blogja is reflektor fénybe kerül. Más lapra tartozik, hogy mint legtöbb gyarló embertársunk, szívesen elborzadok az iyen döbbenetes történeteken, de azon az áron, hogy valakik a valóságban ilyen szörnyű halált haljanak, inkább nem kívánok a blogjának nagyobb népszerűséget. Remélem megért.

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.01.14. 10:43:07

Persze és nem sértődöm meg. :)

A válaszaim:

1. Igazából általában sokkal könnyebben jut el egy ilyen jellegű sorozatgyilkos három áldozatig, mint egy egyéb motivációjú. Ugyanis más esetekben általában valamilyen kapcsolatban állnak az áldozattal, a szóban forgó sorozatgyilkosok pedig többségében ismeretleneket választanak (de nem mindig). Emiatt a nyomozásnak is nehezebb a megfelelő irányba elindulnia és ezért is fontos a profilalkotás. Az persze tény, hogy az alacsonyabb intelligenciájú elkövetőket hamarabb elkapják (hiszen ők ösztönösebbek és kevésbé tervezik meg tetteiket).
(Kiegészítésként hozzűfűzöm, hogy én az FBI meghatározását használom itt, más definíciók szerint két áldozat is elég.)

2. Ha olyan elkövetőről van szó, aki komolyan követi, vagy akár a maga módján be is kapcsolódik a nyomozásba, akkor elképzelhető, hogy beleássa magát a profilalkotásba is. Minden sorozatgyilkos más és más, így semmi sem kizárt, de ha az elkövető számára nagy jelentőséggel bír az áldozatok külseje, viszont egy-kettő nem passzol a mintába, akkor annak valószínűleg más az oka. Ők inkább úgy vezetik félre a rendőrséget, hogy megtévesztő nyomokat hagynak a helyszínen.

3. Ez a Son of Sam törvény, amit pont egy sorozatgyilkosról, David Berkowitzról kereszteltek el. Nem minden államban van meg és ahol igen, ott sem egészen ugyanaz, mint a többiben (néhol például vonatkozik a hozzátartozókra is). Nem vagyok jogász, így nem tudom, mennyire engednek meg ezek a törvények ilyesmit vagy mennyire nem.

4. Nincs kedvencem, inkább úgy mondanám, hogy bizonyos típusokat érdekesebbnek tartok, de nem feltétlenül amiatt, amit tettek. Közismert példákkal élve például a Ted Bundy vonal (intelligens, nagyon megnyerő elkövető), akik ugye elfogásuk előtt is könnyen elnyerték áldozataik bizalmát, később pedig rajongók tömegei gyűltek köréjük, írtak nekik leveleket és így tovább, de akár egy nem rajongó hétköznapi ember is képes valahol csodálni őket. Ezt azért tartom érdekes jelenségnek, mert más, akár nagyon jóravaló emberek egy egész életet szenvedhetnek végig amiatt, hogy nem értékelik őket, miközben egy rettegett sorozatgyilkosból gyakorlatilag "sztár" válhat. Ez akár rólunk, mentálisan rendezettebb emberekről is sokat elmondhat.

Még egy közismert gyilkost hozva Dahmert említeném. Valamiért számomra érdekes volt és aránylag hitelesnek tűnt, ahogy önmagáról vallott, noha tisztában kell lennünk vele, hogy nem igazán lehetünk biztosak abban, tényleg őszintén szólalnak-e meg. Ez is a tüneteik közé tartozik ugyanis.

süti beállítások módosítása