Hiányos DNS minták

2010.01.18. 08:54   ussk

Walter E. Ellis, akit hét nő meggyilkolásával vádolnak Milwaukee-ban és akinek májusban kezdődik a tárgyalása, korábban hamis DNS-t szolgáltatott be, méghozzá az egyik rabtársáét. A hír azonban nem ez, hanem hogy amikor ezt észrevették, akkor felfedezték azt is, hogy 12 ezer minta hiányzik az adatbázisból. Ebből 11 ezer elítélt már leülte a büntetését, egy részüket most levélben kérik arra, hogy szolgáltassanak mintát.

Wisconsin államban ez heves vitákat kavart, ugyanis a levelek a DNS minta elmaradásának esetében kilenc hónap börtönt és 10 ezer dolláros büntetést helyeznek kilátásba. Jogilag azonban nem tisztázott, valóban követelhetnek-e ilyen módon mintát az adatbankból, ha a hiány nem az elítéltek trükközése miatt, hanem saját hibából történt, ráadásul olyanokat céloznak meg, akik már letöltötték büntetésüket. 

Attól is tartanak sokan, hogy ha újra gyanúba kerül egy ilyen támadó, akkor ügyvédje jogi úton megtámadhatja a DNS minta megszerzését. Nehéz ügy ez, mert egyrészt számos erőszaktevő is található a hiányzók listáján, ők pedig könnyen visszaeshetnek (gondoljunk Sowellre, aki hosszú büntetés leülése után vált sorozatgyilkossá), másrészt viszont úgy tűnik, nem törvényes az, ha már szabad ex-elítélteket újabb büntetéssel fenyegetnek emiatt.


Címkék: walter e ellis

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr291681305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása