Kiállították Ted Bundy autóját

2010.02.20. 08:55   ussk

Az USA egyik leghírhedtebb sorozatgyilkosát, Ted Bundy-t nem kell bemutatnom: harminc gyilkosságot vallott be a hetvenes években, erőszakoló, fojtogató és nekrofil volt, több áldozatának levágta a fejét. Pszichológiából diplomázott, tettei elkövetésében pedig nagy segítség volt számára megnyerő kisugárzása. 1989-ben végezték ki villamosszékben.

A modus operandi részét képezte autója, egy bogárhátú, mivel ide hívta azokat a nőket, akiktől segítséget kért, önmagát például sérült férfinak vagy hivatalos személynek álcázva. Itt ütötte le őket, majd szállította el az áldozatokat az eredeti helyszíntől meglehetősen nagy távolságokra és számos gyilkosságot követett el a kocsiban.

A jármű eddig egy New Yorkban élő férfi magángyűjteményébe tartozott, sok más hasonló tárggyal egyetemben, most azonban kiállították egy washingtoni, magánkézben lévő múzeumban, ami főleg bűnüldözéssel, büntetésvégrehajtással foglalkozik. Bundy 1968-as Volkswagene John Dillinger menekülésre használt autóját cserélte le, amit máshova szállítottak át. Más újdonságok is érkeztek persze a múzeumba, például John Wayne Gacy festődoboza.

A múzeumot nem meglepő módon már is támadják, ők azonban azzal védekeznek, hogy fontos egy ilyen jármű kiállítása, hiszen megtanítja az embereknek azt, mi történhet velük, ha stoppolnak.


Címkék: ted bundy

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr731775213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.21. 11:00:40

Komolyan érdekelne, hogy aki sorozatgyilkosok tárgyait gyűjti (ez számomra egyfajta fetisizmus), az mennyire van mondjuk az FBI látókörébe? ezek milyen gyakran potenciális gyilkosok?

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.02.21. 20:32:24

@vészmadár (pica pica): Nem találkoztam még ezzel kapcsolatos statisztikával, de két dolog biztos: egyrészt önmagában az ereklyegyűjtés nem csinál az emberből gyilkost. A másik oldalról azonban igaz az, hogy sok sorozatgyilkos rajong a korábbi elődökért, irigylik azt a fajta hatalmat, amit az általuk keltett félelem jelent. Ennek a legerőteljesebb példája a másolós gyilkosság, amire nem csupán a fikcióban, hanem a valóságban is akad példa. Szóval igen, akár előfordulhat az is, hogy egy potenciális sorozatgyilkos is gyűjtöget ezt-azt a mezei rajongók között.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.02.25. 23:53:19

@ussk: és mit gondolsz vagy tudsz arról, hogy ebből kiindulva vajon a hatóságok figyelhetik azokat a fórumokat, ahol ilyen tárgyakat adnak-vesznek?

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.02.26. 10:25:55

@vészmadár (pica pica): A rendőrség biztosan nem figyeli rendszeresen ezeket, ha nincs rá konkrét oka. Az FBI-ról inkább el lehet képzelni, de nem nagyon szoktak ebben a témában nyilatkozni.

Viszont akadnak olyan állami alkalmazásban lévő, az áldozatok számára létrehozott érdekképviseleti szervek egy-egy nagyobb városban (komoly jogászokkal felszerelkezve), amelyek kis túlzással élve a nap 24 órájában ezeket az oldalakat pásztázzák. Például ők érték el azt is, hogy az eBayen ne lehessen ilyen ereklyékkel kereskedni (régebben ugyanis ott is lehetett ilyen tárgyakat vásárolni).

candyfan 2010.03.25. 20:24:41

John Wayne Gacy festődobozát és festményeit hol lehet a neten megtekinteni?Nem találom sehol.

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.03.26. 09:00:54

@candyfan: A dobozról nem tudom, hogy van-e fent kép, viszont egész sok festményt meg lehet nézni itt:

www.museumsyndicate.com/artist.php?artist=475

candyfan 2010.04.11. 21:57:03

@ussk:

Köszönöm a linket :)

süti beállítások módosítása