Elhangoztak a záróbeszédek

2010.02.23. 09:46   ussk

Rodney Alcala több hete tartó tárgyalása a végéhez közeledik, a vád és a védelem is elmondta záróbeszédét. Alcalát ötrendbeli gyilkossággal vádolják, amelyeket a hetvenes években követett el, az áldozatokat megfojtotta. A tárgyalás amiatt is különlegesnek számít, mert Alcala nem sokkal előtte kirúgta ügyvédeit és maga látta el a védelem feladatát.

A vád záróbeszéde arra épített, hogy sokkolóan hasson az esküdtekre, Alcalát olyan vadásznak nevezték, aki szadista módon élvezi a gyilkolást. Elmondták, hogy sokszor a saját kezével fojtotta meg őket (máskor pedig cipőfűzővel vagy hasonlóval), méghozzá úgy, hogy megvárta, amíg kicsit magukhoz tértek és ekkor újra fojtogatni kezdte őket. Bizonyíték is akad erre, vagyis hogy a nők védekezni próbáltak, ezzel is példázva azt, hogy Alcala élvezetből ölt.

Beszéltek arról is, hogy a 18 éves Jill Barcombot halála után olyan erősen és olyan sokszor verték fejbe egy kővel, hogy a halottkém nem is tudta megmondani, mi okozta a sérülést. A 21 éves Georgia Wixtedet megerőszakolta egy kalapáccsal, majd összetörte vele az arcát. A történetben szerepelt már egyszer a 12 éves Robin Samsoe fülbevalója bizonyítékként, a záróbeszédben pedig most szó volt Charlotte Lamb fülbevalójáról is, amelyre szintén Alcalánál bukkantak rá és amelyen megtalálták a nő DNS-ét is. Korábban a tárgyalás során Alcala azt állította, hogy a fülbevalót testvérétől kapta, később pedig magának ellentmondóan azt, hogy az anyjától. Szintén még a tárgyalás során bemutatott tévés vetélkedő felvételével próbálta Alcala bizonyítani, hogy a másik áldozat, Samsoe fülbevalója már korábban is a birtokában volt, a vád szerint azonban nem lehet megállapítani, mit viselt a vádlott a fülében és mit nem.

Szóba került, hogy Alcala kiegyenesítette a haját nem sokkal Samsoe halála után, majd kicsit később le is vágatta. Samsoe halálának napján több lány állítása szerint is lefotózta őket a parton, Alcala azonban ezt tagadta, később azonban bevallotta, hogy fényképet készített egy 15 éves bikinis lányról.

Említésre került az is, hogy az áldozatokat beállított pózokban találták meg, valószínűleg Alcala fotókat készített róluk a haláluk után és ez is azt bizonyítkja, Alcala mennyire élvezte tetteit.

Alcala záróbeszéde nagyban hasonlított ahhoz, ahogyan a tárgyalás során általában is megszólalt: időnként elkalandozott és csak részben beszélt a gyilkosságokról. Azt hangsúlyozta, hogy a 12 éves Robin Samsoe halálát hazugságokkal és ésszerűtlen gondolkodással próbálják rábizonyítani, minimális bizonyítékra építve. Olyan példákat hozott, hogy például Samsoe halála után csak a barátnőjének mondta, hogy Dallasba szeretne költözni, a barátainak azonban Seattle-t említette, a rendőrség ennek ellenére azt mondta, mindenkinek Dallasról beszélt. Egy másik példája szerint a rendőrség nem helytállóan beszélt a fényképezőgépéről, hiszen azt egy törülközőbe csavarva találták meg, a rendőrség pedig mást állított. Charlotte Lamb fülbevalóját is megemlítette, az érvelése az volt, hogy a fülbevaló nem az áldozaté, csak rajta volt a DNS-e.

Beszélt arról is, hogy akik Samsoe halálának napján a tengerparton látták, másmilyen megjelenésűnek írták le vagy ha passzolt is a személyleírás, különböző szemtanúk különböző öltözéket említettek. Azt is mondta, Samsoe elrablásakor egy szórakoztató parkban volt (a szemtanúk szerint azonban a kislány eltűnésekor már nem).

Az esküdtek ma vonulnak vissza dönteni.


Címkék: rodney alcala

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr771783122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hóhér Tibi · http://bunti.blog.hu 2010.02.23. 16:07:36

Az amusement park inkább vidámpark. Bocs a nyelvtannáciskodásért! :)

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.02.23. 17:11:59

@Hóhér Tibi: Tényleg nagyon becsapós, ha a magyar szövegből következtet vissza az ember, de nem amusement park volt az eredeti. :)

Valamelyik korábbi cikkben én is levidámparkoztam, de aztán feltűnt, hogy nem konkretizálták sehol, hogy tényleg arról van szó, az viszont biztos, hogy egy tömegszórakoztatásra alkalmas park a szóban forgó helyszín. Úgyhogy lehetett akár a klasszikus óriáskerekes, hullámvasutas vidámpark, de lehetett aquapark, kalandpark vagy bármi más is (mivel Los Angeles környékén járunk, nekem még egy hollywoodi filmes park is beugrott). Én meg nem akartam téves információt adni, így leegyszerűsítettem a dolgot szórakoztató parkra.

Semmi baj egyébként, nyugodtan lehet szólni, ha úgy érzi az ember, valami nem stimmel. :)

süti beállítások módosítása