Malkovich sorozatgyilkost játszik

2010.03.14. 10:10   ussk

 A Jack Unterwegerről szóló, The Infernal Comedy - Confessions of a Serial Killer című színdarabban áll színpadra John Malkovich Londonban 2011 nyarán. Zenés műről van szó, amelyet a zenekaron kívül két szoprán hangra és egy prózai színész szerepére írtak, a történet vázát pedig az képezi, hogy az osztrák sorozatgyilkos, Jack Unterweger visszatér a túlvilágról. A darabot először 2008-ban, a kaliforniai Santa Monicában mutatták be, ahol nagy sikernek örvendett, a tavalyi bécsi előadások azonban vegyes kritikákat hoztak.

Zárójelben jegyzem meg a magyar vonatkozást, vagyis hogy ugyanitt, a Barbicanban Kurtág Györgytől a Kafka-töredékeket is előadják majd.

Unterweger egyébként több szempontból is kapcsolódik az USA-hoz, egyrészt osztrák anya és egy amerikai katona gyermeke volt. 23 évesen tartóztatták le először, miután megfojtott egy nőt a melltartójával, ezt követően pedig a börtönben verseket, novellákat írt, illetve egy önéletrajzot is, amiből később filmet is készítettek. Ezzel olyan hírnévre tett szert, hogy az osztrák szellemi elit szorgalmazni kezdte kiengedését, ami 1990-ben meg is történt. Unterweger ezután még tévéműsort is vezetett, ami a társadalomba történő újrabeilleszkedésről szólt, a férfi azonban valójában kiengedése után egyből újabb gyilkosságokba kezdett. Közben kiküldték Los Angelesbe, hogy írjon cikkeket az amerikai igazságszolgáltatásról, ahol újabb három prostituálttal végzett. Miután rájöttek, hogy Unterweger újra gyilkol, a férfi eltűnt és a fél világon át üldözték, mire végül Miamiban elfogták 1992-ben. 11 gyilkossággal vádolták meg, ebből kilencért ítélték tényleges életfogytiglanra, ám még az ítélet kimondásának napján felakasztotta magát cellájában.


Címkék: jack unterweger

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr61838311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Botfülű Suzan Boyle hasonmás · http://zoltanatya.blog.hu 2010.03.18. 11:52:48

Micsoda karrier!

Azért a mi Pándynkról is elkélne legalább egy operett.

Elszomoryt, hogy mennyire alulreprezentáltak a sorozatgyilkosaink a könnyedebb színházi darabokban.

Kedves USSK, remélem nem bántom meg és távol áll tőlem a nyelvtannáciskodás, azonban szerény tudásom szerint a mozaik szavakban toldat esetén sem alkalmazunk ékezetet. Ez alól az USA és egy még nagyobb szuperhatalom, az ÁFA sem kivétel. Úgy vélem, hogy a "kapcsolódik az USÁ-hoz," helyesírás szempontjából helytelen. Természetesen nem biztos, hogy igazam van, posztjait pedig továbbra is kiválónak tartom.

Üdvözlettel:
Szuzi

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.03.19. 09:34:20

@Botfülű Suzan Boyle hasonmás: Utánanéztem és tényleg így van, javítottam is, köszönöm. Rossz beidegződés. :)

süti beállítások módosítása