Obama jelöltje és az erőszaktevők

2010.03.15. 10:57   ussk

 A szenátus jogi bizottsága elhalasztotta a meghallgatását annak a Robert Chatigny bírónak, aki Obama jelöltje lenne a fellebbviteli bíróságba, miután egy ügyésztől levelet kaptak, hogy a férfi "jogilag időzített bomba", illetve a republikánusok is tiltakoztak a bíró erőszaktevőkkel kapcsolatos hozzáállása miatt.

Chatigny bíró 2005-ben próbálta visszavonatni a Roadside Strangler néven ismert Michael Bruce Ross halálbüntetését, aki nyolc ember haláláért felelős. A bíró szerint Ross saját szexuális szadizmusának áldozata volt. Obama egyébként Chatigny bírót elsőrangú jogi szakértőnek tartja. 

A meghallgatás helyett most megvizsgálják, pontosan milyen szerepet játszott a bíró annak idején Ross kivégzésében. A sorozatgyilkos egyébként akkor azt mondta, ő nem akar az ítélet ellen harcolni, Chatigny szerint azonban mentális szempontból nem volt alkalmas a halálbüntetésre. A bíró annyira hevesen védte Rosst, hogy még az ügyvédjét is megfenyegette, hogy elveszi az engedélyét, amennyiben kiderül, hogy a Ross rabtársa által állítottak igazak. (Ezért aztán másnap bocsánatot is kért.) A rabtárs szerint ugyanis több pszichiáter is foglalkozott odabent azzal, hogy átformálja Ross gondolatait, illetve a börtönkörülmények is olyan szinten hatottak negatívan a sorozatgyilkosra, hogy inkább a halált választotta. (Sokan egyetértettek akkor azzal, hogy a kivégzés egyben rejtett öngyilkosság is volt.)

A sorozatgyilkos egyébként húsz évet töltött már a halálsoron, mielőtt Chatigny bíró belefolyt az ügyébe és azt hangsúlyozta, hogy Ross szörnyű betegségtől szenved és ő a legkevésbé büntethető a halálsoron. A kivégzést végül elhalasztották, de nem vonták vissza, így Ross 2005 májusában méreginjekció általi halált halt.

Annak idején tisztázták a bírót az őt ért vádak alól, azzal indokolva, hogy szokatlan, de ésszerű volt a fellépése, amikor azt mondta, nem vizsgálták meg elég alaposan Ross elmeállapotát. Sokan kiállnak egyébként Chatigny mellett most is, a nagy tapasztalatára hivatkozva és arra, hogy óvatos bíró és nem szabad csupán a nyilvánosságot kapott tettei alapján megítélni. Mások az Obama jelöltjei elleni boszorkányüldözésnek tartják ezt az ügyet is, más jelöltek megkérdőjelezésével egyetemben.

Pár évvel korábban is felmerült már egyébként egy vitatott ügyben Chatigny neve, amikor azt állította, hogy alkotmányba ütközik a regisztrált erőszaktevők számontartása Connecticutban, illetve olyan hír is szárnyra kapott, hogy a bíró korábban sokkal rövidebb büntetést szabott ki egy gyermekpornográfiával kereskedő férfi számára, mint ami az ajánlott volt.

 


Címkék: michael bruce ross

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr551840720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása