A szakértő a fojtogatókról

2010.04.05. 09:18   ussk

 Mark Safarik, aki 23 évet dolgozott az FBI-nál és aki az egyik legközismertebb profilalkotó, Anthony Sowell kapcsán elmondott pár dolgot a fojtogatókról, hogy a közvélemény tisztábban lásson. Arról beszélt, hogy a fojtogatás nagyon gyakori a sorozatgyilkosok módszerei között, akár puszta kézzel, akár valamilyen eszközzel teszik. A legtöbben szeretik közelről megölni az áldozatot, mivel a gyilkosságnak szexuális értelemben vett jelentősége is van.

Safarik szerint nagy különbség van egy sorozatgyilkos és egy egyszeri elkövető fojtogatása között: az egyszeri elkövetők többnyire akkor fordulnak ehhez a módszerhez, ha hirtelen felindulásból ölnek és nincs náluk semmilyen gyilkosságra alkalmas tárgy, mert tudatosan nem készültek rá előre. Bár Sowellnél továbbra sem tisztázott a motiváció, Safarik elmondta, hogy a fojtogató sorozatgyilkosok szeretnek testközeli, személyes kapcsolatba kerülni az áldozattal. Szeretnek a szemükbe nézni, így érezhetik, hogy hatalmat gyakorolnak az áldozat felett, gyakorlatilag Istent játszhatnak. Ez pedig gyakran szexuálisan is felizgatja őket.

Megemlítette azokat a sorozatgyilkosokat is (például John Wayne Gacy vagy Rodney Alcala is ilyen), akik annyira élvezik a fojtogatást, hogy csak addig teszik ezt az áldozattal, amíg eszméletét veszti, majd amikor magához tér, folytatják. Ez tipikusan a szexuálisan szadista sorozatgyilkos egyik ismertetőjegye. Arról is beszélt, hogy egy már kialakult modus operandi ritkán változik csak úgy minden ok nélkül. Eltérhetnek persze néha tőle, de a közös vonás, vagyis hogy közelről végeznek az áldozattal, megmarad: ilyenkor például kést használnak vagy tompa tárgyakat.

Safarik beszélt Sowell áldozatairól is, akik kábítószeres prostitáltak voltak, köztük többen hangulatbetegségekben szenvedtek: Safarik szerint a legveszélyeztetettebb potenciális áldozatok között vannak, mivel a drogért cserébe olyasmit is tesznek, amit egyébként józan ésszel nem tennének és alacsony kockázatot jelentenek a sorozatgyilkosnak. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az, hogy Sowell fekete, nem különösebben rendkívüli dolog, hiszen a közhiedelemmel ellentétben egy sorozatgyilkos nem csak fehér lehet, mindössze amiatt van belőlük több, mert az USA területén úgy általában is több fehér ember él.


Címkék: anthony sowell

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr431895473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vészmadár (pica pica) · http://feleslegesszavaink.blog.hu 2010.04.06. 07:56:46

azért ez az utóbbi vélemény, valljuk be, élesen elüt attól a sztereotipiától, ami a köztudatban él, és ami annyira közhely, hogy a sorozatgyilkos-filmek állandó összetevője (20 és 40 közötti fehér férfi)

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.04.06. 09:26:55

@vészmadár (pica pica): Így van. Szerintem igazából mindössze annyi az oka annak, hogy ez terjedt el, hogy egy fekete, kábítószeres prostituáltakra vadászó gyilkos kevésbé eladható a moziban, mint az a kedves ember a szomszédból, akinek középosztálybeli fehér áldozatai vannak.

süti beállítások módosítása