Vita az áldozatok fotóiról

2010.04.07. 08:55   ussk

A Gainesville Ripper, azaz Danny Rolling 1989 és 1990 között nyolc embert (egy családot és öt főiskolást) ölt meg Floridában és Louisianában. Az apja gyakran bántalmazta gyermekkorában őt is és a család többi tagját is, és Rolling később megpróbálta őt is meggyilkolni. Áldozatait megcsonkította, időnként le is fejezte, a gyilkosság színhelyét pedig úgy állította be, hogy minden figyelem a holttestre essen: beállított pózokba rendezte a testeket és előfordult, hogy tükröket és egyéb kellékeket is használt a kompozíciójához. A halálsoron verseket, történeteket írt és rajzolgatott is, majd 2006-ban végül méreginjekcióval kivégezték. Nem mutatott megbánást és sosem kért bocsánatot az áldozatok hozzátartozóitól.

Most az egyik áldozat, Sonja Larson anyja miatt került előtérbe újra a történet, a nő ugyanis azért küzdött, hogy ne kerülhessenek a nyilvánosság elé a helyszíni rendőrségi fotók, a média már jó ideje ácsingózik ugyanis a képekre. A dologból bírósági ügy lett, a bíró pedig úgy döntött, hogy bárki megnézheti a 700 fotót a gyilkosságok helyszíneiről és a holttestekről, de sokszorosítani tilos őket, így a sajtóban sem jelenhetnek meg. Az anya egyébként sosem látta még a képeket. A kérdés az, hogy manapság mennyi időbe telik, hogy még így is felkerüljenek a képek az internetre, hiszen ha a fotók nincsenek teljesen elzárva, ez is könnyen megtörténhet.

Egyébként nem csak ebben az esetben problémás kérdés az, hol is van a határ az áldozatok hozzátartozói és a nyilvánosság jogai között, a téma újra és újra előkerül. Georgia államban éppen mostanában derül ki, elfogadják-e azt a határozatot, amely szerint nem lehet nyilvánosságra hozni olyan fotót és videófelvételt, amelyen az áldozat ruhátlan, feldarabolták vagy levágták a fejét.


Címkék: danny rolling

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr491900846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása