Kitekintés a szomszédba - ismét

2010.04.27. 09:13   ussk

 Nem csak nálunk vannak elgondolkodtató nyugdíjak: A kanadai kormány azt tervezi, hogy még idén tavasszal lépéseket tesz annak ügyében, hogy az idősebb börtönlakók ne kaphassanak nyugdíjat. Néhány hete ugyanis hatalmas botrányt okozott, amikor kiderült, hogy a 70 éves, tizenegyszeres életfogytiglanra ítélt Clifford Olson (a képen), aki annak idején 11 gyermek és tinédzser megerőszakolását és megölését vallotta be, havi 1100 kanadai dollárt (körülbelül 220 ezer forintot) kap.

A Kanadai Adófizetők Szövetsége 46 ezer aláírást gyűjtött össze petíciójához, hogy megakadályozzák az elítéltek nyugdíjának kifizetését. Szerintük az lenne az ideális, ha csak akkor kapnának nyugdíjat, amikor már letöltötték a büntetésüket és szabadlábra helyezték őket. Azzal érvelnek, hogy az elítéltek napi háromszor étkeznek, van tévéjük, szórakoztató programjaik és így tovább, tehát nincsenek kiadásaik, ráadásul ezeket is az adófizetők pénzéből élvezhetik, így nincs értelme gyakorlatilag kétszeresen fizetni nekik. A becslések szerint évi 7 millió kanadai dollárt fizetnek ki az 500 fő 65 év feletti rabnak.

A kormány egyelőre nem részletezte a terveit azzal kapcsolatban, hogy minden rabra vonatkozik-e majd a tiltás vagy csak azokra, akik például éltefogytiglant kaptak. Stephen Harper kanadai miniszterelnök egyébként azt mondta, ugyanúgy felháborítják a történtek, mint bármelyik kanadait. A John Howard Társaság (ők az elítéltek jogait igyekeznek képviselni) szerint azonban a kormány számára csak kapóra jött ez az ügy, mert elvonja a figyelmet a komolyabb botrányokról a kormányzással kapcsolatban. 

A fentebb említett Olson áldozatainak hozzátartozói egyébként azt mondják, az Olsonnak kifizetett pénz nekik járna.


Címkék: az államokon kívül

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr391954796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

candyfan 2010.07.09. 22:50:14

Az nem semmi..de jól megy soruk a börtönben.a JohnHoward társaság menjen a szagosba :/

ussk · http://ussk.blog.hu/ 2010.07.10. 10:57:38

@candyfan: Egyébként hab a tortán, hogy Clifford Olson újabban be akarja perelni a kormányt, ha az elveszi a nyugdíját. Lehet, hogy majd írok is róla bővebben, még nem tudom egyelőre.

candyfan 2010.07.13. 23:14:29

Eh,még ezeknek áll feljebb,mert ez a társaság még támogatja is. Kíváncsi is leszek,hogy vajon mi lesz a vége..

süti beállítások módosítása