Eladó BTK Killer ereklyék

2010.05.04. 10:01   ussk

 Időről időre felmerül témaként az USA egy-egy államában, ha egy helyi sorozatgyilkostól származó ereklyéket lehet vásárolni a neten. Most Kansas van soron, ahol a 2005-ben letartóztatott, tízszeres életfogytiglanra ítélt Dennis Rader, másnéven a BTK Killer eladó tárgyai háborították fel a közvéleményt, nem először. 

A szóban forgó ereklyék között szerepel egy 600 dollárért (körülbelül 120 ezer forintért) árult halloweeni üdvözlőlap, de akár eredeti koszt is lehet vásárolni Rader házából 40 dollárért (kb. 8 ezer forint). A legtöbbe, 2999 dollárba (600 ezer forint) viszont az a rajz kerül, amelyen az X tényező nevű lényt ábrázolta Rader és amelyről egy levelében ezt írta: "Nem értitek ezeket a dolgokat, mert ti nem álltok az X tényező hatása alatt. Ugyanez a dolog késztette gyilkolásra Son of Samet, Hasfelmetsző Jacket, Harvey Glatmant, a bostoni fojtogatót, Dr. H. H. Holmest, a floridai harisnyás fojtogatót, a domboldali fojtogatót, Tedet a nyugati parton és sok más hírhedt karaktert."

Rader azonban nem jut hozzá pénzhez az eladott ereklyék után és nem is biztos, hogy tud róla, hogy árulják őket. A sorozatgyilkosok tárgyait, leveleit áruló weboldalak legnagyobb ellenzője, Andy Kahan szerint (aki az áldozatok és családjaik jogaiért küzd elszántan) az ereklyéknek nagyon kicsi piaca van, viszont akár tetszik, akár nem, ezek a vásárlók úgy tekintenek a sorozatgyilkosokra, mint a sztárokra. A börtönben természetesen ellenőrzik a pénzösszegek mozgását a rabok számláin és Radernél sem találtak semmi különöset, ami arra utalna, hogy részesülne az eladásokból. James Thompson ügyvéd szerint, aki több Rader áldozat családját is képviseli, Rader nem nagyon válaszol kéretlen levelekre, mivel tisztában van vele, hogy sokan csak azért írnak, hogy később eladhassák a válaszlevelet.

A legtöbb eladásra szánt tárgy Rader letartóztatásának évéből származik, de akadnak újabb darabok is, olyan írások, amelyekben az egyébként republikánus Rader már Obamáról ír vagy arról az esetről, amikor a US Airways gépe a Hudson-folyón szállt le New Yorkban.

Röviden Raderről: 1945-ben született és mint a sorozatgyilkosok közül elég sokan, gyermekkorában ő is kínzott állatokat, majd később a női alsóneműk iránti fetisizmus alakult ki benne. Műszerészként végzett, majd jogi területen egyetemi diplomát is szerzett, megnősült, gyerekei születtek. Dolgozott többek között a Cessnánál, majd 15 éven át egy olyan cégnek, ami riasztóberendezésekkel foglalkozott. Szervesen kivette a részét különféle társadalmi feladatokból is, például a helyi evangélikus hitközségi tanács elnökévé választották és többek között volt cserkészvezető is. A tíz gyilkosságot a hetvenes évek közepétől a kilencvenes évek legelejéig követte el, és bár bevallotta, hogy tervezgette, 2005-ös letartóztatásáig már nem tudunk róla, hogy újabb áldozata lett volna. Rader egyaránt írogatott leveleket a sajtónak és a rendőrségnek, ezekben saját magát keresztelte el a BTK névre (Bind Torture Kill, vagyis megkötözni, megkínozni, megölni) és előszeretettel küldte el bennük saját verseit, rajzait, illetve időnként megkötözött babákat, amelyek egy-egy áldozatára utaltak. Végül azzal bukott le, hogy átállt a floppy használatára, így már könnyen le tudták nyomozni, hol használták a lemezt. Szívesen készített egyébként bizarr fotókat saját magáról, íme néhány példa: kép1, kép2, kép3, kép4, kép5.


Címkék: dennis rader

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr461973208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dzsézön 2015.03.10. 15:49:59

Kiköpött Torrente ez a nyominger ezen a képen.

süti beállítások módosítása