Újabb ártatlanul elítélt az Ellis-ügyben

2010.05.22. 10:31   ussk

Néhány napja 25 ezer dollárt ítéltek meg annak a Chaunte Ottnak, akit 1996-ban életfogytiglanra ítéltek egy olyan gyilkosságért, amelyet nagy valószínűséggel Walter Ellis követett el. A férfit az újbóli DNS vizsgálat eredményei és 13 év börtön után végül kiengedték. Nem ő azonban az egyetlen, akit Ellis helyett vádoltak meg, hiszen egy 1994-es gyilkossággal kapcsolatban is mással szemben emeltek vádat, bár ellene ejtették is.

Viszont most egy újabb férfiról derülhet ki Milwaukee-ban, hogy ártatlanul ült Ellis helyett (még ha más bűncselekményekben valóban bűnös is volt). Egyelőre még nem erősítették meg ugyan a hírt (hétfőn fogják bejelenteni az új gyanúsított személyét), de az áldozat, Maryette Griffin (a képen) anyja szerint Ellis lesz az. William D. Averynek hívják egyébként a helyette elítélt 38 éves férfit és a prostituáltként dolgozó nő 1998-as meggyilkolása miatt került rács mögé. A 39 éves nőt félig levetkőztetve találták meg egy garázsban, szemét között heverve, megfojtva. Avery áprilisban kérte azt, hogy ismételjék meg az áldozaton talált DNS vizsgálatát és mivel az eset óta sokat fejlődött a tudomány ezen a téren, most már egyértelműen ki tudták zárni a minta alapján. Korábban próbáltak már egyébként egyezést keresni az adatbázisban, de nem dobott ki találatot, ami nem meglepő, hiszen Ellis egy rabtársa DNS-ét használta a sajátja helyett. Ez csak az utóbbi időben derült ki, a wisconsiniak DNS adatbázisának egyéb (igen komoly) hiányosságai mellett.

A 49 éves Ellist egyébként hét nő (főleg prostituáltak) megerőszakolásával és megölésével vádolják, mindannyiukat megfojtották, néhányukat pedig ezen felül meg is késelték. Mind a hét áldozatnál találtak DNS-t és mind Ellist kötötte a gyilkosságokhoz. A két áldozat esetében, akikkel kapcsolatban másokat vádoltak meg, viszont nem emeltek vádat Ellis ellen. Ha a mostaniról is kiderül, hogy valóban Ellishez kapcsolható, akkor összesen tíz áldozat haláláért tehető felelőssé a 21 év alatt.

Avery úgy került a történetbe, hogy ismerte az áldozatot és be is vallotta, hogy megragadta és kicsit megrángatta, de azt mondta, ezek után nem emlékszik arra, ami történt. Először a gyilkossággal kapcsolatban nem tudtak vádat emelni ellene, így a drogügyletei miatt ültették le tíz évre. 2004-ben azonban újra előszedték az ügyet, miután több rabtársa is azt állította, hogy Avery bevallotta nekik a gyilkosságot és 40 évet kapott érte.

Wisconsinban az esetek hatására azt tervezik, hogy megvizsgálják az összes hasonló ügyet. Az áldozat anyja egyébként azt mondja, nagyon nehéz ez az egész számára, hiszen elfogadta azt, hogy Avery a lánya gyilkosa, sőt, már meg is bocsátott neki. Most újra át kell mennie ugyanazon.


Címkék: walter e ellis

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr82022453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása