Kimball és a politika

2010.05.26. 09:54   ussk

 Coloradóban nincs egyszerű dolga mostanában John Suthers állami főügyésznek (a képen): megjelent a sajtóban ugyanis egy olyan dokumentum, amit még 2002-ben ő írt alá és amely engedélyezte, hogy az akkor még csak csekkekkel való visszaéléssel vádolt Scott Kimballt Alaszkából Coloradóba szállítsák. Kimball ugyanis meggyőzte az FBI-t, hogy fontos információkat tud szolgáltatni több tervezett bérgyilkossággal kapcsolatban, így előbb átszállították, majd végül fizetett informátorként szabadon engedték, noha például Montanában körözték. A következő szűk két évben azonban három nővel végzett, valamint saját nagybátyjával. Az első áldozatot kiengedése után egy hónappal ölte meg.

Suthers azt mondja, hivatalából fakadóan számos ilyet ír alá évente és nem tájékoztatták külön Kimballról, úgyhogy már nem is emlékszik az ügyre. Azzal érvel, hogy egyébként Kimballnál semmi jele nem volt annak, hogy sorozatgyilkos válna belőle, hiszen még csak nem is erőszakos bűncselekményért ült eredetileg.

A republikánus Sutherst persze leginkább a tisztségére pályázó demokrata Stan Garnett támadja ezzel kapcsolatban (és ebből ki is derül, hogy ez a poszt náluk az államok szintjén nem teljesen ugyanazt jelenti, mint nálunk), aki azt mondja, igyekeztek az ügyeit minél inkább titokban tartani, amíg végül ki nem derült, hogy Kimball gyilkolt is. Mások arra hívták fel a figyelmet, hogy Michael Dukakis massachusettsi kormányzónak is besegített 1988-ban az elnökválasztás elvesztésében (az idősebb Bush ellen) az, hogy kiengedett egy Willie Horton nevű elítéltet, aki azután szintén újabb bűncselekményeket követett el.

Suthers egyébként úgy reagált Garnett vádjaira, hogy riválisának nincs ebben elég tapasztalata. Azt mondja, rengeteg ügyésszel dolgoznak napi szinten együtt hasonló ügyeken és az FBI véleményét is kikérték.

A politikai elemzők szerint is komoly problémát jelenthet az ügy Suthers számára, de arra is felhívják a figyelmet, hogy Garnettnek sem árt kimaradnia belőle. Azt mondják, nem vet jó fényt rá, ha egy gyilkos kapcsán próbál politikai előnyt kovácsolni magának, ráadásul ez az év inkább a republikánus jelöltek számára lesz kedvező.

A lenti videón Stan Garnett mondja el véleményét az ügyről:


Címkék: scott kimball

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr332032233

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása