NY: Még több embertől vennének DNS-t

2010.06.02. 09:15   ussk

 David Paterson, New York állam kormányzója bejelentette, hogy egy olyan törvényjavaslattal áll elő, amely szerint mindenki, akit valamilyen büntetőeljárás során elítélnek, köteles lesz DNS-mintát szolgáltatni. Azt mondta, ez a rendelkezésükre álló legjobb fegyver a bűnüldözésben és bár a bűnösség és ártatlanság igazolását egyaránt szolgálhatja, mégis csak az elítéltek kicsit kevesebb, mint a felétől vesznek mintát New York államban. Idén ez 400 000 dollárba (kb. 90 millió forint) kerülne, majd ezután évente nagyjából másfélmillió dollárba (kb. 350 millió forint). Paterson szerint viszont ez olyasmi, ami megéri a pénzt, ha az állam biztonságáról van szó.

New York főpolgármestere, Michael Bloomberg támogatja a kezdeményezést és örül neki, hogy miután 2006-ban már kötelezővé tették a mintaszolgáltatást a súlyosabb bűncselekmények elkövetői számára, most kibővítik ezt a kört.

Tavaly egyébként Jeffrey Klein szenátor és az America's Most Wanted műsorvezetője, John Walsh (az 1981-ben meggyilkolt Adam Walsh apja) már előállt egy olyan javaslattal, hogy egyből a letartóztatáskor vegyenek DNS-t a gyanúsítottól bizonyos bűncselekményeknél (például emberölés, nemi erőszak, rablás, betörés, gyújtogatás stb). Ha az illetőt nem ítélik el az ügyben, akkor kérheti a minta törlését az adatbázisból. Egyelőre még az állami szenátus szintjén tart ez a javaslat.

Jelenleg New Yorkban attól lehet mintát venni, akit bűntett, illetve bizonyos meghatározott vétségek miatt ítéltek el. A minta egy állami DNS-adatbázisba kerül, ami viszont elérhető országosan is és amely a bűncselekmények helyszínéről származó mintákat is tartalmaz. Az adatbázis segítségével megtalált elkövetőket átlagban tizenegyszer tartóztatták már le és ötször ítélték el korábban. A szexuális bűncselekményeket elkövetők 80 százaléka valamilyen más bűncselekmény miatt szerepel az állam adatbázisában.

Francisco Acevedót emlegetik egyébként példaként arra, hogy milyen fontos a mintavétel. Őt pár hete tartóztatták le a 15-20 évvel ezelőtti yonkersi gyilkosságokért, miután leültették ittas vezetés miatt és DNS-t szolgáltatott abban a reményben, hogy így hamarabb szabadlábra helyezik majd. Nem csupán a rendőrök, de ő maga is meglepődött, hogy ezután a gyilkosságok miatt is letartóztatták, a nyomozók több mint 100 lehetséges gyanúsított elvetése után ugyanis úgy gondolták, már sosem lesz meg a tettes.

Összesen 21 államban emelkedett törvényerőre eddig a letartóztatáskor alkalmazandó mintavétel, további államokban pedig jelenleg próbálják elfogadtatni.


Címkék: francisco acevedo

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr712050052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása