Chatigny eggyel beljebb

2010.06.11. 09:21   ussk

 A szenátus jogi bizottsága 11:7 arányban szavazott úgy, hogy támogatja Robert Chatigny bíró jelölését az USA tizenhárom fellebbviteli bírósága közül abba, amelyhez többek között New York is tartozik. Egy tartózkodó szenátor kivételével a demokrata tagok mind igennel szavaztak, a republikánusok pedig mind nemmel.

Chatigny, aki Obama jelöltje, amiatt került reflektorfénybe, mert annak idején hosszasan kardoskodott az ellen, hogy kivégezzék Michael Rosst, a Roadside Stranglert, akit az általa bevallott nyolc gyilkosságból négyért ítéltek el. Miután Ross 15 évet töltött a halálsoron, elfogadta a kivégzést és nem akarta többet megfellebbezni az ítéletet, Chatigny bíró azonban megfenyegette az ügyvédjét, hogy elveszi az engedélyét. A bíró amellett is érvelt, hogy Ross szexuális szadizmusa enyhítő körülmény és hogy emiatt nem lett volna szabad elítélni, de legalábbis halálra biztosan nem. Kétszer próbálta megakadályozni a kivégzést, amit mind a kétszer elutasítottak és végül 2005-ben végrehajtottak.

Chatigny, aki még a kilencvenes évek elején Woody Allen egyik ügyében is részt vett, azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy 12 esetben szabta ki az előírás szerinti legalacsonyabb vagy annál kisebb büntetést gyermekpornográfiával kapcsolatos bűncselekmények ügyében. (Összesen egyébként az ügyek 34 és fél százalékában szabott ki enyhébb büntetést az irányelveknél.) Az ellenzői további érvként hozzák fel ellene, hogy alkotmányellenesnek akarta minősíttetni azt a törvényt, amely a nyilvánosság számára elérhetővé teszi a regisztrált szexuális bűnözők listáját.

A szenátus jogi bizottságának demokrata tagjai egyébként azzal érveltek, hogy Chatigny köztiszteletben álló bíró és hogy több neves republikánus államügyész is támogatja. A republikánusok szerint viszont Chatigny hagyta, hogy az együttérzése és a személyes véleménye kihassanak a döntéseire.

A következő körben a szenátus szavaz majd Chatigny jelölésének elfogadásáról.


Címkék: michael bruce ross

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr782073501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása