Hogyan úszta meg Nolan Ray George?

2010.06.12. 09:40   ussk

Néhány hete írtam arról a Nolan Ray George-ról, aki után mostanában kezdtek el több államban is újra nyomozni és aki a saját fehérneműjükkel fojtotta meg azt a két áldozatot, aki miatt elítélték. Azonban mindössze 22 évet töltött börtönben, ezt is két részletben. Miért történt ez így?

1969-ben az akkor még csak huszonéves George-ot, akit fiatalon vonzó, megnyerő férfiként írtak le, letartóztatták egy michigani állapotos nő meggyilkolása miatt. A nővel előtte szeretkeztek, majd a férfi megfojtotta az alsóneműjével az áldozatot, ezt pedig később be is vallotta. A szándékos emberölés miatt negyventől hatvan évig terjedő büntetést kapott volna és a helyi nyomozók úgy gondolták, alkut ajánlanak neki. Két nagyon hasonló lezáratlan ügyük is volt egy-két évvel korábbról és megegyeztek George-dzsal, hogy amennyiben bevallja ezeket, akkor csak amiatt a gyilkosságért ítélik majd el 40-től 60 évig terjedően, amiért letartóztatták. Ennek az alkunak egyébként nincsen semmilyen formában nyoma a nyomozók szaván kívül.

A férfi bevallott mindent ezekkel kapcsolatban és elmondta azt is, hogy az egyik áldozat, egy pontiaci pénztáros nagyon "könnyű menetnek" számított. Úgyhogy elvitte a kocsijával és leparkoltak egy sötét földút mellett. Hogy miért, azt nem tudni, de George vallomása szerint a szeretkezés közben dühös lett, úgyhogy először fejbeütötte a nőt, majd megfojtotta az alsóneműjével, végül a gazok közé dobta a testet. A másik áldozatot George-nak el kellett volna fuvaroznia valahova, őt a harisnyájával fojtogatta. Bár a férfi otthagyta az áldozatot az út mellett, a nő túlélte az esetet. (Az áldozat azonosította is George-ot, ám később eltűnt és a vallomása hiányában ejtették a férfi ellen a vádat.) A két ügyet a rendőrség végre lezárhatta, George pedig megkapta a fentebb említett büntetést, miután a bíró közölte azt is, hogy veszélyes a társadalomra.

A történetnek itt vége is lehetett volna, ám a michigani fellebbviteli bíróság szerint George-ot nem tájékoztatták az akkor még csak néhány éve életbelépett Miranda-jogokról (joga van hallgatni, ügyvédet fogadni és így tovább) és arról, hogy joga van a tanúkkal való szembesítéshez. Így 1973-ban semmisnek minősítették a tárgyalást és ismét vádat emeltek ellene. Először az esküdtszék döntésképtelen volt, majd az új esküdtek döntése után George újra megkapta a 40-től 60 évig terjedő büntetést, de mivel a tárgyaláson elhangzottak George korábbi vallomásai is, így ez az ítélet sem tartott sokáig. A harmadik tárgyaláson azonban már csak 17-től 25 évig terjedő büntetést kapott és végül összesen 12 év után, 1982-ben kiengedték a jó magaviselete miatt. Azóta Michiganben ilyesmi már nem történhet, le kell ülni a minimum büntetést mindenképpen, de akkoriban ilyen még nem lépett életbe.

Még egy éve sem volt George szabadlábon, máris újabb nőt próbált megfojtani, méghozzá most Ohioban. Az áldozatot (és egy sörösdobozt, rajta az ujjlenyomatával) egy erdőben hagyta, azonban az még élt ekkor és végül a kihűlés okozta a halálát. George-ot emiatt nem tudták szándékos emberöléssel megvádolni és csak tíz évet kapott. Nem ez a nő volt azonban az egyetlen áldozat ekkoriban, már annak idején is gyanúsították a férfit más, hasonló halálesetekkel a környéken.

A 67 éves George után most újra folyik a nyomozás a régi fojtogatásokkal kapcsolatban, ő magát pedig 30 napra elzárták engedély nélküli fegyvertartásért és mert megfenyegette a főbérlőjét, aki ki akarta lakoltatni a gyilkosságok miatt. Jövő héten szabadul.

 


Címkék: nolan ray george

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr272075689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása