Törvényjavaslat az ereklyék ellen

2010.06.20. 09:11   ussk

Két szenátor, a republikánus John Cornyn Texasból és a demokrata Amy Klobuchar Minnesotából (a képen) szeretne elfogadtatni egy olyan törvényjavaslatot, amely megtiltaná, hogy a hírhedt bűncselekményekhez kötődő ereklyéket eladásra lehessen bocsátani. A cél az, hogy semmi olyat ne küldhessenek ki a börtönből az elítéltek, amit eladásra szánnak és hogy jogi úton is megtámadhassák az ezeket áruló weboldalakat az áldozatok hozzátartozói. Nagyon kicsi piacról van szó, így amellett, hogy harmadik fél ne kereshessen pénzt az ereklyék eladásával, azzal is indokolják a törvény szükségességét, hogy ezek a weboldalak felesleges fájdalmat okoznak az áldozatok családjainak.

Korábban az eBayen is lehetett ilyesmivel kereskedni, de ezt már sikerült megakadályozni, mostanában pedig körülbelül hat olyan oldalt ismernek, ahol az ereklyék eladása folyik. 2007-ben próbálkoztak már egyébként majdnem ugyanezzel a törvényjavaslattal, akkor nem arattak vele nagy sikert.

Másrészt viszont abban igazuk van, hogy a Son of Sam törvények, amelyek megtiltják, hogy egy elítélt pénzhez jusson a bűncselekményből kifolyólag, nem igazán az ereklyékről szólnak, hanem inkább arról, hogy a tettes ne adhassa el a jogokat egy készülő könyvhöz, filmhez vagy ne adhassa el a történetét egy újságnak, és így tovább. Ráadásul nem minden államban van ilyen érvényben, a Legfelsőbb Bíróság ugyanis többször semmisített már meg ilyesmit arra hivatkozva, hogy alkotmányellenes és megsérti a szólás- és sajtószabadságot (bár azt is mondják, hogy hasonló törvény alkotmányosan is létezhetne, igaz, visszafogottabb formában).


Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr102095017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása