Chatigny továbbra is megoszt

2010.06.24. 09:51   ussk

 Robert Chatigny bírót eddig sem nagyon nézték jó szemmel a republikánusok és azt hiszem, egyre kevésbé fogják. Ő Obama jelöltje abba a fellebbviteli bíróságba, ahova New York állam is tartozik és bár a szenátus jogi bizottságának szavazásán sikeresen túljutott, egy republikánus tag sem szavazott rá. A connecticuti Chatigny azért vált témává az utóbbi időben, mert néhány éve megpróbálta elintézni, hogy ne végezzék ki Michael Rosst, a Roadside Stranglert (érték is vádak emiatt, de tisztázták végül) és mert enyhítő körülménynek látja a szexuális szadizmust, valamint mert azt mondják, gyakran túl enyhe büntetéseket osztott ki. 

Most arról cikkeznek, hogy Chatigny 1992-ben, még mielőtt bíró lett volna, Michael Ross ügyvédjeként is dolgozott és így 2005-ben, amikor sikerült elhalasztania Ross kivégzését egy ideig, nem lett volna szabad befolynia az ügybe. Chatigny azt mondja, nem emlékezett az esetre, de ha emlékezett volna, valóban nem avatkozott volna bele. Úgy tűnik, Chatignynek ügyvédként csak nagyon kis mértékben és rövid ideig volt köze Rosshoz és egy másik ügyvéd kérésére intézett el pár formaságot. Sokan azonban így sem igazán értik, a bíró hogyan nem emlékezhetett egy nyolc nővel végző sorozatgyilkosra, aki ráadásul 40 éve az első volt, akit halálra ítéltek Connecticutban. Emiatt is előszedték egyébként Chatigny bírót még 2006-ban, akkor a bizottság úgy találta, mivel Chatigny csak kis részben volt érintett az ügyben, elképzelhető, hogy valóban elfelejtette és nem szándékosan vétett a bírói etika ellen.

Chatigny egyébként annak idején azzal próbálta menteni Rosst, hogy mentálisan nem alkalmas a kivégzésre. Ross egy idő után maga is szerette volna, ha végre kivégzik, Chatigny szerint azonban "halálsor szindróma" alakult ki nála, vagyis annyi időt töltött a halálsoron, folyton a halál árnyékában, hogy ez komoly mentális problémákhoz vezetett nála és emiatt akart meghalni. Chatigny szerint ez alkalmatlanná tette a kivégzésre. Azonban a Connecticuti Orvostudományi Egyetem egyik professzora, Dr. Harold Schwartz pszichiáter szerint (aki egyébként ellenzi a halálbüntetést) ez nem törvényszerű és hevesen kritizálta a bírót, amiért erre hivatkozott Ross esetében. Dr. Schwartz felhívta a figyelmet arra, hogy a szakemberek semmilyen diagnosztizálható mentális problémát nem találtak Rossnál, amikor megvizsgálták (mármint a sorozatgyilkossághoz kapcsolódóakon kívül) és hogy nem lenne szabad ilyen módon kihasználni, félreértelmezni a lélektant, mert akkor szinte nem lenne olyan ember, aki mentálisan alkalmas lenne a kivégzésre.

A lenti videó összefoglaló az ügyről, amelyben a bíró és Michael Ross is megszólal:


Címkék: michael bruce ross

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr952105810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása