Kitekintés Skóciába

2010.07.06. 10:37   ussk

Skócia legutóbbi sorozatgyilkosát, a 63 éves Peter Tobint az utóbbi években három fiatal lány megerőszakolásáért és megöléséért ítélték el háromszoros életfogytiglanra, de mivel korábban is leültették már nemi erőszak miatt, így nagy erőkkel nyomoznak más áldozatok után is az elmúlt évtizedekből. Sokan úgy gondolják (köztük egy kriminológussal), hogy az egyébként ezermester Tobin azonos azzal a Bible Johnnal, aki a hatvanas évek végén három nővel végzett Glasgowban. A Bible Johnnak tulajdonított áldozatok azután tűntek el, hogy helyi tánctermekben töltötték az estét és jelentkezett is egy nő, aki szerint annak idején megfordult Tobin az egyik ilyen helyen (pontosabban ott, ahol a háromból két áldozattal találkozhatott Bible John). A rendőrség azonban nem igazán veszi ennyire kézenfekvőnek ezt az egyezést, már csak azért sem, mert szerintük nem biztos, hogy a három Bible John gyilkosságot ugyanaz az ember követte el.

A fentebb említett David Wilson kriminológus, aki a Briminghami Egyetem professzora és Skóciában nőtt fel, azt mondja, annak idején mindenki Bible Johnról beszélt, még a gyerekek is és olyasmi volt ő számukra, mint a mumus. Tobin egyik áldozatának barátnője keltette fel a gyanúját, miután a tárgyaláson elmesélte, milyen párbeszéd zajlott le köztük és Tobin között Tobin autójában. A kriminológus szerint ugyanis ez nagyon hasonlított arra, amit Bible Johnnak tulajdonított annak idején egy szemtanú hasonló körülmények között. Bár ebben az esetben találtak mintát az elkövetőtől az áldozaton, de nem megfelelően tárolták, így DNS-vizsgálatra már alkalmatlan. Nem megbízható Bible John szemtanúja sem, mivel részeg volt és nem biztos, hogy pontos a személyleírása. Azonban a kriminológus szerint, amikor a szemtanú azt mondta, Bible John a John Templeton vagy Sempleson vagy ehhez hasonló nevet adott meg, akkor a John Semple-re gondolhatott, amelyet Tobin valóban használt.

Úgy tűnik, hogy Tobin valóban már a hatvanas években is megszegte a törvényt: nemrégiben jelentkezett egy 57 éves nő, aki szerint Tobin szexuálisan zaklatta még 1968-ban. Azt mesélte, az akkor 21 éves Tobin a Jim McLaughlin nevet használta és udvarias, humoros figura volt. Azt mondja, mivel a sajtóban csupa mostanában készült fotó jelent meg, először nem ismerte meg, de amint meglátta a fiatalkori képét, beugrott a támadója. A nyomozók szerint szinte biztos, hogy nem egyedüli áldozatról van szó és azt várják, hátha a történet hatására mások is jelentkeznek.


Címkék: az államokon kívül

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr682132892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása