Kitekintés Kanadába

2010.08.02. 10:13   ussk

A 60 éves Robert Picktont 2007-ben hat prostituált megöléséért ítélték életfogytiglanra Brit Columbiában, leghamarabb 25 év elteltével szabadulhatna. (Eredetileg előre megfontolt szándékból elkövetett emberölés volt a vád, amit aztán szándékos emberölésre változtattak.) A tárgyalás nagyon hosszú ideig, 11 hónapig tartott: 2007 januárjában hangzottak el a nyitóbeszédek és decemberben született meg az ítélet.

Nemrégiben azonban Pickton megfellebbezte az ítéletet azzal, hogy az esküdtek nem megfelelő utasításokat kaptak a bírótól, amikor a döntés folyamatával kapcsolatban kérdeztek tőle. A kérdés úgy hangzott, hogy akkor is kimondhatják-e bűnösnek Picktont, ha arra a következtetésre jutnak, hogy nem egyedül követte el a gyilkosságokat. A bíró azt válaszolta, hogy ha Pickton aktívan részt vett a gyilkosságokban, így is kimondhatjták a bűnösségét. A védelem szerint a bíró úgy ítéltette el Picktont, hogy nem adta meg az esélyt a rendes védelmére, mivel a vád szerint Pickton egyedül tevékenykedett. A kanadai Legfelsőbb Bíróság most úgy döntött, hogy helyénvalóan zajlott a tárgyalás és úgy nyilatkoztak, hogy egy ilyen hosszúra nyúlt perben előfordul, hogy a bíró úgy próbálja terelgetni az esküdteket, amikor kérdést intéznek hozzá, hogy azok a realitások talaján maradjanak és ne foglalkozzanak a valószínűtlen eshetőségekkel.

A gyilkosságokat egyébként eredetileg az újságok kezdték el annak idején pedzegetni, miután több prostituált eltűnését is összekapcsolták. Picktont nem sokkal később letartóztatták. A férfi sertést tenyésztett a farmján és gyakran előfordult, hogy az egyik pajtában (amit Malacpalotának nevezett) közösen rúgtak ki a hámból bátyjával, David Picktonnal: iyenkor lerészegedtek és prostituáltakat hívtak. Közülük kerülhettek ki az áldozatok, akiknek a testét Robert Pickton feldarabolta és akiknek a maradványait aztán a disznókkal etette meg, de akadt olyan is, akinek a kezét, lábfejét, fejét Pickton mélyhűtőjében találták meg egy vödörben. A testvért, Davidet is gyanúsították eredetileg, de aztán egyetlen gyilkossággal kapcsolatban sem találtak bizonyítékot ellene, így nem emeltek vádat.

Robert Picktont egyébként ezen a hat gyilkosságon kívül további hússzal vádolnak, de ezeket nem fogják tárgyalni. Akkor tárgyalták volna csak őket, ha a fellebbezés után a Legfelsőbb Bíróság új tárgyalás mellett döntött volna, mivel ezek már nem emelnének a büntetésén, még ha bűnösnek találnák is bennük.

Az áldozatok családjainak véleménye megoszlik a döntésről: a hat áldozat hozzátartozói örülnek, hogy nem kell újra Picktonnal foglalkozniuk és végigmenniük egy fájdalmas emlékeket ébresztő tárgyaláson, a többi áldozat családja azonban, akikért nem ítélték el, csalódottak, hogy nem kapják meg a várt igazságszolgáltatást. Vannak, akik különféle civil szervezetek segítségével próbálnak nyomást gyakorolni, de például a Brit Columbiai Indián Főnökök Szövetsége sem hagyja annyiban a dolgot, miután az áldozatok között több őslakos is akadt.


Címkék: az államokon kívül

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr792192708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása