Sorozatgyilkosok az utakon

2010.10.06. 09:02   ussk

Ha jól emlékszem, korábban már mutogattam egy térképet a témában, ezen több mint ötszáz áldozatot tüntetett fel az FBI a főbb útvonalak mentén. A fenti kék térkép is hasonló, ezen 459, az utóbbi negyven évben az utak mentén talált áldozat alapján színezték sötétebbre vagy világosabbra a vizsgált 48 államot annak megfelelően, hogy hol mennyit találtak. A legnagyobb népességű államok, Texas és Kalifornia állnak ilyen tekintetben az élen 38, illetve 37 áldozattal és külön megemlíteném még a szintén népes Floridát, ahol a helyi rendőrség jelenleg is nyomoz olyan gyilkos után, aki az utak mentén szedi az áldozatait.

Az FBI természetesen továbbra is mintákat keres a sok hasonló autópályás gyilkosságban, illetve igyekeznek megállapítani, hogy a 459 gyilkosságért valójában hány ember lehet felelős. Körülbelül 200 gyanúsítottat tartanak számon jelenleg, akik többségében kamionsofőrök, az áldozatok pedig javarészt kamionos pihenőkben tartózkodó prostituáltak voltak. Pontosan ez az, ami egyébként megnehezíti a dolgot és azt hiszem, már többször is említettem itt: a gyilkosok nagy területen mozognak és szinte lekövethetetlenek. A 200 gyanúsítottból eddig tíz embert tartóztattak le egyébként, ők összesen 30 gyilkosságért tehetőek felelőssé.

Jó példa a nehézségekre az is, hogy idén februárban Kaliforniában, a 15-ös államközi autópálya mentén egy tizenéves lány levágott fejére bukkantak egy hátizsákban, azonban még mostanra sem tudták azonosítani az áldozatot sem, nemhogy a gyilkosát. Az áldozatoknál előfordul az is, hogy nem abban az államban találják meg a holttestüket, mint ahonnan elrabolták őket.

Az FBI egyébként nem nagyon teszi közzé részleteiben a szóban forgó ügyeket, amiért sok kritika is éri. Ennek az az oka, hogy az FBI megállapodott az egy-egy ügyben nyomozó helyi erőkkel, hogy azok ellátják a gyilkosságokkal kapcsolatos információkkal, cserébe az FBI ezt az információt nem teszi nyilvánossá. Azt viszont elmondták, hogy körülbelül heti egy új eset kerül be az adatbázisukba, ez lehet friss vagy akár évtizedekkel korábbra nyúló is.

A technika fejlődése sokat segíthet az ügyek könnyebb megoldásában, ma már sok cég követi például GPS segítségével a kamionjait és a hitelkártyák használatának lekövetése, illetve a térfigyelő kamerák is a nyomozók hasznára lehetnek.


Címkék: egyéb

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr192350014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása