Az esküdtek döntése halál

2010.03.10. 11:22   ussk

 Nagyon rövid idő, alig egy óra alatt hozták meg döntésüket az esküdtek Rodney Alcala tárgyalásának végső szakaszában, ítéletük szerint pedig halálbüntetést javasolnak a férfinak. Alcalát az elmúlt harminc évben most ítélték harmadjára halálra, a két korábbi büntetést azonban nem hajtották végre. Ha ezt a harmadikat is megúszná, kétségkívül a világ legszerencsésebb emberének mondhatná magát és Alcala szerint van is esély erre.

Öt hetvenes évekbeli gyilkossággal vádolták egyébként meg, amelyek közül néggyel csak az utóbbi években kapcsolták össze, köszönhetően a DNS-mintáknak, amelyeket annak idején még nem alkalmaztak.

A legfiatalabb áldozat, Robin Samsoe családja nagyon örült a hírnek, azt mondják, most már összesen 36 ember javasolt halálbüntetést Alcala számára és jó érzés tudni, hogy a kislány halála legalább ilyen szempontból nem volt hiába.

Az önmaga védelmét képviselő Alcala záróbeszéde egyébként nem volt túl meggyőző, mint ahogy a korábbi szereplése sem a tárgyaláson. Olyanokat mondott az esküdteknek, hogy ha a kivégzést javasolják, akkor de facto gyilkosok lesznek, olyan emberek, akik arra várnak, hogy gyilkossá válhassanak. Lejátszott nekik egy dalt is a hatvanas évekből, ami arról szól, hogy egy férfi megpróbálja elkerülni, hogy elküldjék Vietnámba, és ezért arról győzködi a pszichiátert, hogy ellenállhatatlan vágyat érez a gyilkolásra. A dal szövege elég sokkolóan ábrázolja, mit érezhet belül egy ilyen ember és mire vágyik, Robin Samsoe egyik testvére ki is ment a teremből ekkor. (Részlet a szövegből: "Shrink, I want to kill. I mean, I wanna, I wanna kill. Kill. I wanna, I wanna see, I wanna see blood and gore and guts and veins in my teeth. Eat dead burnt bodies. I mean kill, kill, kill, kill.")

Az egyik esküdt úgy nyilatkozott, hogy nem értették, mit akar Alcala a dallal, de a halálbüntetés javasolása volt a megfelelő lépés az ügyben egy civilizált társadalomban. Egy másik esküdt arról beszélt, szörnynek tartja Alcalát, nem pedig emberi lénynek.

A halálbüntetéses szakaszban egyébként a védelem által felvonultatott egyik pszichiáter arról beszélt, hogy a kiemelkedő intelligenciájú Alcalának borderline személyiségzavara van és ez alátámasztja azt, amit Alcala is állít, vagyis hogy nem emlékszik a gyilkosságokra. A vád nem fogadta el egyikük tanúvallomását sem és továbbra is szadista ragadozóként hivatkozott Alcalára. Azt is felhozták, hogy a pszichiáter 20 ezer dollárt kapott a tanúskodásért.

Hivatalosan a mai nap folyamán mondják ki az ítéletet.

Közben egyre jobban felkapja a média Alcala randivetélkedős szereplését még a hetvenes évekből és Pat Brown bűnügyi profilalkotó véleményét is kikérték az esetről. Szerinte Alcala alaposan megvizsgálta a műsor korábbi adásait és megfigyelte, milyen válaszokat kell adnia, hogy nyerjen. A műsor alatt egy álcát láthatunk, nem Alcala valódi személyiségét, azonban a színfalak mögött a férfi cseppet sem volt ennyire megnyerő a többi versenyző szerint. A profilalkotó szerint Alcala valószínűleg egyenesen gyűlölhette a két vetélytársát és azt is elmondta, a műsor azért volt számára érdekes, mert nárcisztikus jellemként legyezgethette az egóját. Hiába nyert egyébként, a nő végül nem randizott vele mégsem és a profilalkotó szerint akár még ez is hozzájárulhatott a sorozatgyilkosságok kiváltásához, hiszen az Alcalához hasonló típusok nem tudják elfogadni, ha visszautasítják őket.

Alcalát közben egyre többen hasonlítják Ted Bundyhoz, hiszen két nagyon intelligens fojtogatóról van szó, akik fiatalon vonzó férfiak voltak, azonban erősen manipulatív és nárcisztikus személyiségjegyekkel. Magabiztos gyilkosként mindketten nagy területet lefedve tevékenykedtek. Igazából egyikük gyermekkorában sem történt nagyon olyasmi, ami másoknál a felszínre szokta hozni a sorozatgyilkosságokkal kapcsolatos hajlamot és mindkettejük életében előfordult, hogy magukat védték a tárgyalásukon.


· 1 trackback Címkék: rodney alcala

A bejegyzés trackback címe:

https://ussk.blog.hu/api/trackback/id/tr701828104

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: fotbollströjor barn 2018.05.12. 09:59:53

Boldogság és pozitivizmus... - fullbeauty

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása